Farvestyring

By: Contigo Print Group
maj 9, 2018

Et farvestyringssystem sikrer, at kunde og trykkeri kan afstemme forventninger og en ensartet høj trykkvalitet fra gang til gang.

Farver må ikke behandles ud fra personlig smag og metoder. Billeder ser forskellige ud på forskellige medier, men et effektivt farvestyringssystem sikrer, at det er de rigtige farveprofiler, der anvendes til opgaven. Det giver forudsigelige resultater på skærm, print og tryk – hver gang. Contigos partnere arbejder med en ICC-kompatibel farvestyring, som garanterer, at de bliver behandlet i henhold til farvespecifikationerne: Hvad du ser er, hvad du får.

En korrekt konfigureret skærm kombineret med vores farvestyring sikrer en optimal forhåndsvisning af trykket. Det fungerer så godt, at man næsten ikke kan se forskel mellem den billedfil, der projiceres på skærmen og det endelige resultat: Hvad du ser er, hvad du får.

Gode råd om farvevalget

Hos Contigo kommer kvaliteten altid først. Vi ved, at ingen printenhed kan gengive hele skalaen af farver, som det menneskelige øje potentielt kan se. Derfor kan der opstå uoverensstemmelser og farvevariationer, når der skiftes skærm eller program, hvis ikke man er opmærksom og kyndig. Det er vi hos Contigo, og derfor tager vi altid alle forholdsregler, så du er garanteret, at farverne i dine tryksager ikke skifter farve.

 

 

 • Hvordan opstår farvevariationer?

  Hver printenhed og udgivelsessystem arbejder inden for et givet farverum, og dette farverum kan producere en bestemt skala af farver. Farvevariationer kan således opstå, når tryksagen behandles i forskellige programmer, da disse kan definere farver på forskellige måder. Det er også værd at bemærke, at avispapir gengiver en snævrere farveskala end papir i tidsskriftskvalitet, hvilket kan give variationer.

 • Hvordan undgås farvevariationer?

  Farvevariationer kan undgås ved brug af et farvestyringssystem. Dette system kan definere og oversætte farver fra program til program, således at der ikke opstår variationer. Farvestyringssystemet sammenligner det farverum, hvor en given farve er blevet oprettet, med det farverum der skal stå for produktionen af farven. Et eksempel på dette kunne være at sammenligne det enkelte computerprograms farverum med printenhedens farverum. Farvestyringssystemet foretager herefter de nødvendige justeringer, således at det endelige resultat produceres ensartet og nøjagtigt som ønsket.

  Vores farvestyringssystem er udviklet, fastlagt og vedligeholdt i samarbejde med vores kyndige leverandører. Dette er din garanti for, at farverne ikke ændres undervejs i arbejdsprocessen, og at du aldrig modtager tryksager, der har skiftet farve.

   

 • Værdien af farvestyring øges, når der er flere variabler i produktionsprocessen

  Farvestyring anbefales altid, hvis du regner med at genbruge farvegrafik på udskrifts- og onlinemedier, bruge forskellige slags enheder til et enkelt medie (f.eks. forskellige trykkerimaskiner) eller, hvis du administrerer flere arbejdsstationer.

  Et farvestyringssystem er ekstra fordelagtigt, når du har brug for at opnå følgende:

  * Få forudsigelige og ensartede farver på tværs af forskellige outputenheder indebærende farveseparationer og skærm. Farvestyring er især velegnet til justering af farver til enheder med en relativt begrænset farveskala f.eks. en trykpresse til firefarvetryk.

  * En præcis korrektur af et farvedokument i og med at skærmen simulerer en bestemt outputenhed.

  * Ensartet farvegrafik fra mange forskellige kilder, når de også anvender farvestyring.

  * At der kan sendes farvedokumenter ud til forskellige outputenheder og medier uden behovet for at justere i dokumentets farver, hvilket garanterer det korrekte output – offline såvel som online.

  * At farver udskrives korrekt til ukendt farveoutputenhed. Dette betyder, at du eksempelvis kan gemme et dokument online og udskrive det, hvor som helst du befinder dig.

 • Skærmindstilling

  Det er vigtigt, at din skærm og miljøet omkring den er indstillet korrekt. Husk at indstille skærmens lysstyrke og farve rigtigt i forhold til belysningen på din arbejdsplads. Skærmens farvetemperatur og lysstyrke bør holdes på et konstant niveau, så du altid har det samme udgangspunkt for dit arbejde.

  * Lysstyrke: 90 – 120 candela/kvm

  * Farvetemperatur: 5.000 Kelvin (D50)

  * Gammaværdi: 2.2

  Kvaliteten af vores farvestyring og dens værktøjer bliver konstant opdateret og forbedret. Vores grafiske produktion skal altid være af den højest mulige kvalitet, og dette fordrer en konstant kvalitetskontrol og optimering af farvestyringsteknologien. Kun ved at arbejde på denne måde kan vi opnå de bedst mulige resultater.

 • ISO 12647

  Contigos kunder og tryk-/printleverandører har en fælles interesse i, at alt originalmateriale reproduceres på den bedst mulige måde. Bl.a. er produktion efter ISO 12647 standarderne med til at sikre dette.