Trykmetoder

By: Contigo Print Group
maj 6, 2018

Contigo tilbyder alt inden for tryk, print og færdiggørelse, og via vores leverandører kan vi løse alle slags opgaver, store som små – også med kort leveringstid. De fleste opgaver kan løses på både små og store maskiner, kunsten er at finde det optimale match til hver enkelt produktion, i den rette kvalitet og ikke mindst til den rigtige pris.

Der findes flere forskellige trykmetoder, og dem vil vi sætte fokus på i denne artikel. Her vil vi komme ind på metoder som rotationstryk, offset, digital og storformat. Valget af trykmetode er desuden afhængigt af størrelsen på oplaget, typen af papir og format samt distribution og leveringstid.

Rotationstryk, heatset:

Til de helt store oplagstal 

Rotationstryk anvender samme trykmetode som ark offset. Ved denne trykmetode trykkes der på rullepapir, hvilket giver en langt hurtigere produktionstid sammenlignet med enkeltvis arktryk. Rotation er én samlet arbejdsgang: Først trykkes papirbanen gennem en ovn, hvilket tørrer farverne. Herefter er der yderligere tørring på kølevalser og påføring af silikone. Dette beskytter trykket og leder direkte videre til færdiggørelsen i falsetårnet i form af eventuel ryglimning/samlehæftning.

Trykmaskinerne producerer flere formater: A6, A5, A4 og A3 i forskellige sideantal og i høj-/tværformat samt kvadrat formater som fx 19,5 x 19,5, 21 x 21 eller 30 x 30 cm. Papirudvalget er mere begrænset end arktryk, og gramvægten spænder fra 45 til ca. 130 gram.

Rotationstryk, coldset:

Ikke kun aviser

I modsætning til heatset sker tørringen af trykfarven gennem nedsugning i papiret, hvilket adskiller sig fra fordampning med luft og varme. Det er mest almindeligt at trykke på papirkvaliteter, som er ubestrøget, men vi kan også levere hybrid-tryk, hvor de to trykmetoder kombineres i én og samme trykgang. Det betyder fx, at en salgsavis kan få sit helt eget grafiske udtryk ved netop at benytte to forskellige papirkvaliteter og sende et unikt og anderledes signal til læserne. Maskinerne er 3-wide med 6-up plader, hvilket åbner op for andre formater.

Contigo har adgang til en produktionskapacitet på op til 320.000 tryksager i timen. Kobles to tryktårne sammen, kan der produceres 2 x 96 tabloidsider i én trykgang.

Heatset:

CMYK-farver, pantone-farver og diverse lakeringer: Mange muligheder

Heatset er oftest den billigste løsning ved store oplag – også selv om opstartsomkostningerne er større end ved dyb- og digitaltryk.

Vores arktrykkerier er bl.a. baseret på Heidelberg-maskiner med automatisk farvestyring og en produktion på op til 18.000 trykark i timen. Kvaliteten tjekkes på hvert sjette trykark, og et preflight-program sikrer, at billeder i for lav opløsning opdages i tide. Mangler beskæringsmærkerne eller er der brugt farver, som ikke er på skalaen, så blinker advarselslamperne også.

Contigos leverandører har alle certificerede styringsværktøjer, som optimerer produktionen og sikrer et konkurrencedygtigt prisniveau. Bemærk, at offsettryk er billigere end digitaltryk ved oplag over ca. 1.000 stk.

Digitaltryk:

Alle oplagsstørrelser med korte tidsfrister

Print-on-demand: Digitaltryk, uden film og trykplader. Processen foregår direkte fra computer til trykmaskine, hvilket begrænser startomkostningerne. Digitaltryk er velegnet til hurtig levering af in-store materiale i forbindelse med en impulskampagne eller lignende i detailhandlen. Her kan et nyt emballagedesign også testes, fordi det er nemt at skifte grafiske virkemidler og motiver – endda til fornuftige priser.

Flere af vores faste partnere trykker på HP Indigo. Her er man meget tæt på ægte offsettryk, blandt andet fordi at gummidug og modtrykscylinder giver samme effekt som på en traditionel offset trykmaskine. En anden mulighed er brugen af Linoprint fra Heidelberg, som grundet sin hastighed og det minimale spild af papirmakulatur er en fordelagtig løsning. Denne printer i formater op til 700×300 millimeter og i 4 CMYK-farver samt hvid og lak.